Van gas los, duurzaam verbouwen
In oktober 2017 kregen we de sleutel van onze nieuwe woning. Een voormalig logeerhuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Een verbouwing was noodzakelijk om het voor ons gezin bewoonbaar te maken. Wat niet eens begon als een hele serieuze duurzame verbouwing. Werd al snel wel een super duurzame verbouwing. We zagen de kans om deze verbouwing zo aan te pakken dat het met niet heel veel extra financiële middelen mogelijk was om van het gas af te gaan. Voor een woning uit 1941, nog best uitzonderlijk op dat moment. Achteraf blijkt ook voor vele een interessant voorbeeld.
Wat hebben we gedaan om zonder gas te leven
We hebben alles zo goed mogelijk geisoleerd. Het blijft natuurlijk een oud huis, dus het is niet kier- en tochtdicht geïsoleerd, maar wel zo goed als mogelijk. Dit betekent 7 cm spouwmuurisolatie door middel van HR++ PS schuimparels. Een vloerisolatie van 9 cm Polyurethaan (PUR) vloerisolatie. Het dak is aan de buitenzijde geïsoleerd met isolerende deken van ATI PRO met een Rc van 6. In de meeste kozijnen is HR++ glas geplaatst (nog niet allemaal). Hiermee waren wij ervan overtuigd dat we zonder gas konden leven, dus in plaats van een nieuwe CV-ketel hebben we een warmtepomp aangeschaft en hebben we door het hele huis vloerverwarming op bestaande vloer gelegd. In de keuken hebben we gekozen voor een inductiekookplaat en jawel het is gelukt we leven zonder gas!! Het elektraverbruik schiet omhoog met een warmtepomp, dus ter compensatie hebben we (tot nu toe) 10 zonnepanelen op het dak gelegd, dit compenseert ongeveer 1/3 van het elektraverbruik. Op deze manier is onze woning uit 1941 klaar voor de toekomst! In tegenstelling tot alle berekeningen en alle professionals die adviseerden om het niet te doen, hebben we het toch gedaan.
Na een periode van bijna een jaar, hebben we besloten om de warmtepomp op een andere plek neer te zetten omdat we van mening waren dat de pomp niet goed functioneerde op de plek waar hij stond. Tijdens deze verplaatsing bleek dat een lek aanwezig was bij het koelstof, hiedoor was de helft van de capaciteit verloren. Dit verklaarde onder andere het lawaai maar ook de vele uren dat de warmtepomp stond te ontdooien. De warmtepomp staat nu 'vrij' in de tuin, de koelstof lekkage is opgelost, en hij werkt als een trein! geen lawaai meer en voldoende lucht om aan te zuigen. Wij kijken uit naar een koude winter, zodat we kunnen testen of ons huis lekker warm wordt gestookt door de warmtepomp. Tot nu toe werkt alles perfect en is het heerlijk leven zonder gas.
Ben je geïnteresseerd in deze aanpak en keuzes die wij hebben gemaakt om ons 'oude' huis klaar te maken voor de toekomst. Neem contact op met Inge van der Meer. Ik vertel je er graag meer over.